PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

„Călătorie în timp” – Expoziție foto de excepție la Criș

 12 august 2013

Cu prilejul aniversării a 45 de ani de la declararea Chișineu-Crișului oraș, europarlamentarul Iosif Matula a organizat un eveniment inedit – Expoziție și concurs de fotografie, având ca temă principală „Crișul de ieri - Crișul de azi, prin obiectivul camerei de fotografiat”, derulat duminică, 11 august, gazdă generoasă fiind Old Lady’s Pub. Scopul evenimentului a fost prezentarea localității în imagini, cât și schimbările date de patina timpului.

Pub-ul din Criș a fost neîncăpător, mulți dintre cei prezenți fiind nevoiți să stea în picioare, iar cele 76 de lucrări expuse au putut fi admirate atât pe pereții arhiplini, cât și în format electronic, pe cele două monitoare amplasate. Vizionarea fotografiilor a fost ca o călătorie în timp, multe clișee având aceeași poziționare, dar în ani diferiți, prin aceasta putându-se observa dezvoltarea localității, dar și anumite repere ale diferitelor epoci.

Evenimentul a continuat cu un recital al poetului Gheorghe Hodrea, cunoscut publicului larg sub numele de Bace Toghiere, care a recitat poezii în grai neaoș, local, fiind originar din Sintea Mare, seara încheindu-se în acorduri de melodii vechi, în ton cu incursiunea fotografică în timp.

„Fotografia este un foarte bun exemplu de imortalizare a istoriei și mă bucur că prin acest eveniment am reușit să îi provoc, în sens pozitiv, pe chișeuani, pentru ca fiecare dintre noi să contribuie la istoria localității, cu imagini inedite. Acestă seară se încadrează în seria de evenimente prin care am încercat să promovăm orașul nostru, spre exemplu lansarea monografiei Crișului sau organizarea unui târg de Crăciun, Zilei Pădureniului. Suntem datori să lăsăm ceva în urmă generațiilor viitoare, iar expoziția de acum, «Crișul de ieri, Crișul de azi», este practic un cadou pentru «Crișul de mâine»”, a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

***

Expoziția, dar și concursul, au fost împărțite în două părți distincte:

Crișul de ieri – participanți au fost iubitorii de artă fotografică sau cei care au colecționat de-a lungul timpului fotografii cu Chișineu-Criș, expunându-și pozele de arhivă.

Crișul de azi – s-a adresat fotografilor profesioniști sau amatori, în concurs intrând fotografii care mai de care mai inedite, prin imaginația autorului sau prin simbolul specific Crișului.

Organizatorii au oferit foarte multe diplome și premii, la diferite secțiuni, de la fotografii de epocă la modernismul dat de actuala tehnologie – cromanță, contrast, expresivitate, originalitate etc. –, dar cele mai importante trofee au fost următoarele:

Marele premiu „Crișul de ieri”: Colecția familiei Sztupka – un televizor;

Marele premiu „Crișul de azi”: Larisa Popovici – o excursie la Strasbourg;

Premiul special: Cristian Rus - cea mai apreciată poză online (un dicționar).

Juriul a fost format din Ioan Scripciuc (președintele ProFotoClub Arad), Camelia Circa-Chirilă (profesoară) și Iolanda Munteanu (pictor local).

Cabinet europarlamentar Iosif Matula