PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Eveniment cultural de anvergură, onorat de prezența vicepreședintelui Parlamentului European

 

              Aradul  face încă un pas în cursa  pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Din acest an, Festivalul Minoritatilor, manifestare cu  tradiție în municipiul Arad  este inclus în Mișcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, eveniment  inițiat de vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Surjan.   Cu acest prilej  va fi  prezent la Arad,  vicepreședintele Parlamentului European, dl. Laszlo Surjan, alături de personalități europene și  naționale.

 

             “L-am informat pe vicepreședintele Parlamentului European, în discuția pe care am avut-o la Bruxelles, că suntem competitori pentru titlul de Capitală Culturală Europeană și ne dorim să transmitem un mesaj al bunei conviețuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. De aceea, ediția din acest an a Festivalului Minorităților este una complexa si cuprinde un program dedicat tuturor cetatenilor orasului nostru, indiferent de etnie, pe care ii invitam sa ni se alature”, a declarat Gheorghe Falcă.

 

             Festivalul minorităților în orașul Arad, cetate culturală a diversității”,  este un eveniment dedicat porturilor  și obiceiurilor etniilor  ce conviețuiesc în județul Arad. In data de 6 septembrie 2013, în centrul orașului, va avea loc o  paradă a porturilor populare, urmată de prezentarea costumelor și tradițiilor specifice fiecărei etnii și un spectacol de dans și muzică tradițională, susținut de ansambluri și formații ale minorităților. Manifestarea a ajuns în acest  an la cea de-a opta ediție și reflectă coabitarea celor nouă minorități entice din județul Arad cu majoritatea populației locale. În plus, în acest an, întregul continent  sărbătorește Anul European al cetățenilor, prilej cu care vor fi organizate mai multe  activități dedicate cetățenilor: o expoziție, concerte și  ateliere de lucru.

           De asemenea, pentru prima dată în Arad, va fi organizat un eveniment al Mișcării Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, înființată pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală și de Est. Este vorba despre expoziția „Poduri între Națiuni”, cu lucrări care prezintă personalități notabile ce au acționat ca persoane de legătură, ca liant cultural, între două sau mai multe națiuni din bazinul inter-carpatic.

 

            “Vom asista  la o alăturare, fericită, a trei evenimente care vor transforma Aradul într-o mică Europă. Festivalul minorităților, un eveniment cu tradiție în municipiul nostru, Anul European al Cetățenilor, un eveniment care va scoate în evidență faptul că arădenii s-au integrat perfect în marea familie europeană și Mișcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, un eveniment al întregului continent”, a spus Iosif Matula, europarlamentar.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘’FESTIVALUL MINORITĂȚILOR ÎN ARAD,CETATE CULTURALĂ A DIVERSITĂȚII’’

                                              6 septembrie 2013

Ora 12.00 - 13.00 Deschiderea expoziției „Poduri între Națiuni” cu tema reconcilierea popoarelor Europei Centrale și de Est, sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ Arad.

Ora 13.00 - 14.00 Cocktail oferit de Primăria Municipiului Arad, sala Regele Ferdinand

Ora 14.00 - 14.30 Parada minoritătilor pe traseul Primărie – Teatrul Clasic “Ioan Slavici” - Parcul Reconcilierii

Ora 14.30 - 14.45 Deschiderea Festivalului Minoritătilor, Parcul Reconcilierii, cu participarea Filarmonicii de Stat Arad. Discursuri: vicepreședintele Parlamentului European, dl. Laszlo Surjan, primarul municipiului Arad, dl. Gheorghe Falcă, europarlamentar dl. Iosif Matula

Ora 14.45-15.00 Vizitarea standurilor de prezentare a minoritătilor, a standului de prezentare “Anul European al Cetățenilor”, precum și a expoziției fotografice cu imagini din municipiului și  județul Arad

Ora 15.00 - 16.00  Momente artistice susținute de  fiecare minoritate

Ora 16-16.40 Concert oferit de Ansamblul ‘’Rapsodia’’, condus de Vasile Rus, cu selecții din folclorul românesc și al minorităților

Ora 16.00 - 17.30  Ateliere de creație: pictură, sculptură, artă fotografică, tehnică origami

Ora 17.50  Închiderea festivalului

Ora 18.00  Concert la Filarmonica de Stat Arad

 

Organizatorul ‘’Festivalului Minorităților în Arad, Cetate Culturală a diversității’’ este Primăria Municipiului Arad, iar partenerii  sunt vicepreședintele Parlamentului European, dl. Laszlo Surjan, europarlamentarul Iosif Matula, Primăria orașului Nădlac, Primăria orașului Pecica.