PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Arădenii au sărbătorit Anul European al Cetățenilor

 


 

Peste 100 de persoane, elevi, studenți, voluntari și repezentați ai ONG-urilor din oraș au participat, luni, 8 iulie, la dezbaterea publică cu tema „Aradul – în anul european al cetățenilor”, la care au fost prezenți primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă și europarlamentarul Iosif Matula.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Trust Society, în parteneriat cu Primăria municipiului Arad și cu europarlamentarul arădean Iosif Matula și a avut loc în sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ.

Prezent la dezbatere, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a subliniat importanța Anului European al Cetățenilor dar a explicat și drepturile și beneficiile cetățenilor europeni în raport cu obligațiile care revin odată cu aderarea României la UE.

“Conceptul Uniunii Europene este cel de a forma o mare familie, cu aceleași obligații dar, totodată, aceleași drepturi. Dacă în privința obligațiilor cetățenilor lucrurile sunt clare, trebuie ca aceiași cetățeni să își cunoască și drepturile, trebuie ca aceste drepturi să fie aceleași pentru fiecare dintre cei peste 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Sunt convins că arădenii au simțit că aparținem marii familii europene. Au simțit în investițiile făcute cu sprijinul Uniunii Europene, în libertatea de circulație. Recunosc că suntem avantajați de poziționarea noastră geografică, dar cred că noi, arădenii, am fost întotdeauna aproape de Europa, de civilizația europeană, de valorile Uniunii Europene”, a precizat Gheorghe Falcă.

La rândul său, europarlamentarul Iosif Matula a vorbit despre importanța Anului European al Cetățenilor.

„Practic, prin Anul European al Cetățenilor, Uniunea Europeană dorește să simbolizeze egalitatea în drepturi a fiecărui cetățean. Din păcate, din unele studii efectuate privind cetățenia UE reiese faptul că cetățenii europeni nu profită din plin de drepturile lor pentru că nu le cunosc. Și mă refer aici mai ales la dreptul la liberă circulație și dreptul de stabilire în alte țări ale Uniunii, un drept câștigat și de țara noastră. Este esențial ca fiecare cetățean al spațiului european să își aducă propria contribuție la „Perspectiva 2020”, adică standardele la care tinde Uniunea Europeană în anul 2020. Și, pentru a-și aduce această contribuție, în primul rând trebuie să fie informați. Iar Anul European al Cetățenilor are tocmai acest rol principal, de a informa fiecare cetățean despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană”, a spus Iosif Matula.

Pentru a venit în sprijinul celor prezenți cu informații cât mai utile despre oportunitățile oferite de Uniuninea Europeană au avut intervenții pe diferite teme Adriana Soneriu, consilier EURES în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad, care a vorbit despre modalitățile de angajare în UE prin rețeaua EURES, Alina Mrejeru, coordonatorul Centrului Europe Direct Arad, care a prezentat activitățile organizate în acest an cu scopul de a promova inițiativele UE, Alina Dudaș, reprezentantul Prefecturii Arad, care a vorbit despre Apostila de la Haga și Dan Morodan, din partea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, care a explicat modalitățile de obținere a pașapoartelor. De asemenea, a mai fost prezent Ioan Roman, reprezentantul unei societăți de asigurări care a vorbit despre asigurarea privată de călătorie în UE dar și despre cadrul european de sănătate.

La finalul dezbaterii cei prezenți în sală au putut să adreseze întrebări, multe dintre acestea având ca temă locurile de muncă în UE, ședințele Comitetului Regiunilor și modalitățile de rezolvare a conflictelor de muncă în UE.

 

Concurs cu premiu o excursie la Bruxelles, pentru elevi și studenți

 

În cadrul dezbaterii, europarlamentarul Iosif Matula a lansat un concurs pentru elevi, dar și pentru studenții de la cele două universități din Arad, care are ca premiu o excursie la Bruxelles.

Pentru a participa la concurs, elevii și studenții trebuie să redacteze un eseu (între 500 și 1.000 de cuvinte) cu tema „Cetățenia europeană - între informare și provocare“, în care să descrie cum văd ei Europa, drepturile și obligațiile cetățenilor europeni.   

Eseele pot fi trimise la adresa europarlamentariosifmatula@gmail.com, până la data de 1 octombrie.

 

Despre Anul European al Cetățenilor

 

Anul European al Cetățenilor este dedicat drepturilor care decurg din statutul de cetățean al Uniunii Europene.

În cursul acestui an se va încuraja dialogul între toate nivelurile administrației publice, societatea civilă și întreprinderi, prin evenimentele și conferințele care vor avea loc în țări din Europa.

Vor fi dezbătute drepturile cetățenilor europeni și se va contribui la definirea unei viziuni, despre cum ar trebui să fie Uniunea Europeană în 2020.

Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetățenia UE indică faptul că europenii nu profită din plin de drepturile lor, întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la libera circulație și de dreptul de stabilire în alte țări ale Uniunii.

 

Birou presa

8 iulie 2013