PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Aradul, din nou în centrul atenției la Parlamentul European

Aproximativ 600 de persoane, printre care numeroși europarlamentari și membri ai Comitetului Regiunilor, precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură europene, au fost prezente, marți seară, la acțiunea de promovare culturală și istorică a Aradului, eveniment organizat la Bruxelles, în Parlamentul European, de europarlamentarul Iosif Matula, în parteneriat cu Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Manifestarea dedicată Aradului a atras și numeroși turiști străini, aflați într-un tur al acestei instituții. Timp de aproape trei ore, circa 600 de oameni au fost oaspeții arădenilor și au putut afla informații despre Arad, despre tradițiile și cultura arădeană, dar și despre produsele tradiționale din județ.

Cuvântul de deschidere al evenimentului i-a aparținut lui Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad, care a urat bun venit tuturor celor prezenți, între care s-au regăsit Excelențele lor, dl Ștefan Tinca și Marius Lazurcă, ambasadorii României la Bruxelles și, respectiv Chișinău, dar și europarlamentarii români Theodor Stolojan, Cristina Preda, Sebastian Bodu, Iuliu Winkler și Csaba Sogor, dar și senatorul de Arad, Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier al României. 

S-au derulat două filme de prezentare. Primul, în care s-au reliefat principalele puncte de atracție, dar și cele cu încărcătură istorică, culturală, economică, ale municipiului Arad, iar cel de-al doilea care a arătat diversitatea culturală a județului Arad, o împletire a culturilor tuturor minorităților naționale care conviețuiesc în această zonă: maghiari, germani, slovaci, sârbi, ucrainieni, bulgari, evrei, rromi.

Momentul cultural a fost completat de o expoziție de pictură, intitulată “Aradul în imagini”. În expoziție au fost prezetate tablouri ale pictorilor Mihai Takacs, Aneta Filip și Pavel Jurik. Totodată, a fost prezentată și o expoziție cu fotografii ale membrilor cluburilor Foto Club Arad și Foto Club Pro Arad, dar și o expoziție de obiecte și produse tradiționale. Linguri de lemn, ulcioare din lut, farfurii, sculpturi în lemn, ștergare, au fost câteva dintre produsele expuse.

În final, îmbrăcați în costume populare, reprezentanții minorităților i-au poftit pe invitați să servească din produsele tradiționale. Invitațiile au fost făcute în limba fiecăreia dintre minoritățile care locuiesc în județul Arad. Iar cele peste 600 de persoane prezente la eveniment au putut gusta diverse produse tradiționale, precum salam de Nădlac, șuncă, slănină, cârnați tradiționali, pită de Pecica, cozonac cu nucă și mac, sărmăluțe cu mămăliguță, clătite cu carne și ciuperci. De asemenea, oaspeții arădenilor au putut să deguste vinuri din Podgoria Aradului și țuică, dar și miere de albine. Tot la evenimentul de promovare a Aradului, invitații au putut să vadă

 „Întotdeauna am căutat să promovez Aradul în Parlamentul European. Promovarea Aradului trebuie să fie un proces continuu, în care fiecare dintre noi să-și aducă o contribuție mai mare sau mai mică. Consider că acest evenniment prin tot ceea ce am făcut va rămâne în memoria invitaților, iar Aradul a dovedit că poate să își completeze cartea de vizită la nivel european. A fost un prim pas prin care am promovat Aradul cu scopul de a obține recunoașterea culturală și istorică a orașului nostru în toată Europa”, a afirmat europarlamentarul Iosif Matula.

Printre invitații arădenilor s-au aflat și reprezentanții localității belgiene Heist op den Berg, cu care Aradul s-a înfrățit în anul 2011.

„Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre în Parlamentul European, un loc pe care astăzi îl putem numi Arad. Acum, prezența noastră la Bruxelles, în inima Europei, reprezintă foarte mult pentru consolidarea Aradului, un veritabil centru cultural, economic, și istoric, o mare familie a Uniunii Europene. Am demonstrat că Aradul este o Europă în miniatură, cu o prezență etnică și cultural complexă, care merită sintagma unitate în diversitate. Dovada bunei conviețuiri a tuturor etniilor în municipiul Arad se poate vedea și în expoziția noastră fotografică, prin vernisajul expoziției de pictură și mai ales prin preparatele culinare. Sunt mândru de Arad și cred că, prin tot ceea ce am făcut, Aradul este o dovadă vie la apartenența noastră la Europa culturală și istorică”, a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă, în discursul rostit în fața celor prezenți la evenimentul din Parlamentul European.

În deschiderea alocuțiunii rostite cu acest prilej, ambasadorul Ștefan Tinca a apreciat inițiativa organizării unui astfel de eveniment în Parlamentul European, evidențiind faptul că Aradul este o piață importantă a investițiilor din România.

„A fost o inițiativă excelentă de promovare a orașului Arad în Parlamentul European. Orice acțiune de acest gen este binevenită. Este adevărat că principala focalizare o constituie obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, dar, din punctul de vedere al relațiilor economice, Aradul este o piață importantă a investițiilor din România și cred că colaborarea bună dintre autoritățile locale și județene va face din Arad, în continuare, o adevărată poartă a noastră către Europa și a dumneavoastră către Europa”, a spus ambasadorul Ștefan Tinca.

O prezență inedită la eveniment a constituit-o cea a arădeanului Marius Lazurcă, în prezent ambasadorul României în Republica Moldova. Excelența sa a ținut să fie alături de Arad și de arădeni și să participe la evenimentul organizat în Parlamentul Europei de concitadinii săi.

„Țin să le mulțumesc organizatorilor, care au dorit să mă aibă și pe mine aici, în calitate de arădean, în primul rând. Mai ales că prezența mea aici mi-a oferit nu numai ocazia de a mă întâlni cu persoane pe care le stimez, cu persoane care îmi sunt dragi, dar și să văd  eficacitatea unei acțiuni de promovare a municipiului și județului Arad. Aș spune că este o acțiune foarte nimerită, numărul mare al celor prezenți dovedește că este o acțiune oportună. E bine ca autoritățile noastre de pe plan municipal, de pe plan județean, să se prezinte, să-și facă cunoscut capitalul cultural, economic, turistic. E foarte important să creăm tradiția unor asemenea evenimente”, a spus între altele Marius Lazurcă.

La rândul său europarlamentarul Cristian Preda, a ținut să aprecieze evenimentul organizat în Parlamentul European. „În Parlamentul European avem nevoie de prezentarea României, de a arăta ceea ce România are mai bun. Nu sunt foarte mulți colegi din România care să fi făcut acest gest și evenimentul pe care-l găzduim astăzi este unul deosebit. Mi-a plăcut că s-a insistat asupra diversității culturale, ca o dimensiune importantă a Aradului. E, de asemenea, de salutat ambiția de a deveni peste mai puțin de un deceniu capitală culturală europeană, pentru că toate argumentele sunt în favoarea Aradului pentru o asemenea candidatură, fapt cu care fiecare român va putea să se mândrească. Sunt aici colegi din mai multe țări, din grupul nostru politic și din alte grupuri politice, toată lumea e bucuroasă să descopere Aradul sau să redescopere Aradul, pentru că sunt oameni care știau câte ceva despre acest loc și datorită domnului Matula, care este un om foarte atașat, un om cu prezență sută la sută în Parlamentul European”, a spus Preda.

5 martie 2013