PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Bugetul Programului Europa pentru Cetățeni, majorat la Bruxelles

9 septembrie 2013

Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European a adoptat proiectul de aviz cu privire la Bugetul UE pentru anul 2014.

Printre modificările propuse de către eurodeputați se numără și creșterea cu 2 milioane euro a sumei destinate programului Europa pentru Cetățeni, mai exact linia bugetară care vizează rememorarea trecutului comun și întărirea capacității de participare civică la nivel european.

Deputatul Iosif Matula, membru în Comisia pentru Cultură și Educație, consideră că într-un moment în care cetățenii exprimă o neîncredere mare în înstituțiile și politicile UE, Uniunea trebuie să dea dovadă de viziune și să finanțeze corespunzător proiectele societății civile.

Europarlamentarul  își exprimă regretul că, din cauza constrângerilor bugetare, programul a suferit o reducere semnificativă a fondurilor, dar este mulțumit de rezultatul votului din comisie.

“Prin creșterea bugetară adoptată,  vom putea finanța mai multe proiecte care să permită popoarelor să se cunoască mai bine.  În felul acesta, dovedim că respectăm inclusiv tema anului european 2013: cetățenii. Mai mult, sumele alocate vor sprijini acțiunile organizațiilor non-guvernamentale, adică tocmai acei actori care se află cel mai aproape de cetățeni și care contribuie din plin la procesul construcției europene”, a afirmat Iosif Matula după votul din comisia parlamentară.

Obiectivul general al Programului Europa pentru Cetățeni este acela de a acorda tuturor locuitorilor Uniunii posibilitatea de a se cunoaște, de a interacționa și de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenență la spațiul comunitar.

În cadrul Anului European al Cetățenilor, Aradul a organizat recent un eveniment de anvergură, având ca punct central  Festivalul Minorităților, care s-a bucurat de prezența vicepreședintelui Parlamentului European, ungurul Laszlo Surjan.

Cabinet europarlamentar Iosif Matula