PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Crișul Negru întărește legătura dintre Zerind și Denesmajor

26 mai 2013

 

Locuitorii comunei Zerind și cei ai satului aparținător Iermata Neagră au avut ocazia să participe și în acest an la „Ziua fără graniță” în cadrul unei expediții cu bărci și biciclete. Traseul participanților a pornit din localitatea Tărcaia (județul Bihor), pe cursul râului Crișul Negru, până în Bekescsaba, parcurgându-se 173 de km. Acțiunea s-a derulat în perioada 15-20 mai, iar cicliștii s-au alăturat pe traseul Zerind-Iermata Neagră-Denesmajor-Gyula-Bekescsaba, parțial pe drumul inaugurat anul trecut, modernizat printr-un proiect comun româno-maghiar între Zerind și Denesmajor.
Acțiunea s-a bucurat de prezența europarlamentarului Iosif Matula, a primarului comunei Zerind, Alexandru   Șimandi, dar și a altor oficialități române și maghiare.
Ajuns la cea de-a III-a ediție, evenimentul a reunit peste 170 de persoane. Dacă la prima ediție au participat 18 persoane cu canoe și 6 persoane cu biciclete, iar la a doua ediție au fost 16 bărci și 22 de persoane cu biciclete, în acest an prezența a fost mai numeroasă. Peste o sută de participanți s-au îmbarcat în 35 de bărci, iar alți 52 s-au deplasat cu bicicletele.
„Propunerea pentru ediția din acest an venită din partea maghiară a fost rapid acceptată de noi și locuitorii Zerindului, fiind participanți activi la acest minunat proiect. Sperăm ca în viitor numărul participanților din zona noastră să crească, iar infrastructura, inclusiv cea pentru bicicliști, să fie în atenția autorităților din regiune. Primăria comunei Zerind este deja implicată într-un asemenea proiect româno-maghiar, care prevede construirea unor piste de biciclete în zonă”, a declarat Robert Komlosi, viceprimarul comunei Zerind.
 Pe 19 mai, granița a fost deschisă timp de 4 ore pe ruta  Gyula-Denesmajor-Iermata Neagra-Zerind, unde s-au aliniat peste 20 de bicicliști. În acest timp, aproximativ 300 de persoane și 100 de autoturisme au trecut granița,  dovedind importanța și utilitatea acestei acțiuni. În data de 20 mai au mai sosit două autocare pline cu persoane.
Europarlamentarul Iosif Matula, prezent la eveniment, a ținut să îi felicite pe organizatori pentru inițiativă și a subliniat importanța proiectelor transfrontaliere și a fondurilor europene. „Evenimentul organizat de partea maghiară, în colaborare cu Primăria Zerind, dar si cu alte institutii locale si regionale, este un exemplu al colaborării transfrontaliere româno-maghiare. De altfel, Aradul derulează o serie de proiecte transfrontaliere, în domenii variate, de la sănătate la infrastructură rutieră și de la schimburi culturale la mediu. Chiar și drumul pe care s-a parcurs o parte a expediției este modernizat printr-un astfel de proiect”, afirmă europarlamentarul Matula.
Cabinet europarlamentar Iosif Matula