PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Deputații europeni cer încărcătoare comune pentru toate telefoanele mobile

14 martie 2014

Deputații europeni au votat ieri raportul privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio. Potrivit textului adoptat, un încărcător comun ar trebui dezvoltat pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, pentru a reduce deșeurile, costurile și eforturile utilizatorilor.

Documentul prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piață a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare și modemuri. Regulile au ca scop să țină pasul cu numărul și varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio și să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerințe importante privind sănătatea și siguranța.

"Prin acest vot am solicitat un încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile. În prezent, ori de câte ori ne schimbăm telefonul primim un încărcător nou, fapt care generează o cantitate imensă de deșeuri provenind din încărcătoarele inutile, precum și costuri suplimentare. Introducerea unui încărcător universal va servi intereselor consumatorilor și mediului în egală măsură", a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

Europarlamentarii au modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerință esențială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerință.

***

Propunerea legislativă a fost aprobată cu 550 de voturi pentru la 12 împotrivă, cu 8 abțineri. Aceasta va trebui să fie aprobată formal de Consiliu. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziție să transpună regulile în legislația națională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

                                      

Cabinet europarlamentar Iosif Matula