PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

EXCLUSIV: Europarlamentarul Matula, despre neacceptarea României în Schengen

Europarlamentarul Iosif Matula a comentat în exclusivitate pentru www.newsar.ro declarațiile făcute la începutul săptămânii de Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, care a afirmat că nici România și nici Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen anul viitor.
„Președintele Barosso a comunicat poziția mai multor state care se opun aderării României și Bulgariei la Spațiul Shengen. Dacă anul trecut doar Olanda se mai opunea aderării, anul acesta opoziția este mai numeroasă și include țări cu o importantă influență la nivel european. Se pare că actualul guvern de la București nu a luptat eficient nici pe plan extern pentru a crește credibilitatea României la nivel european”, a declarat europarlamentarul.
Iosif Matula este de părere că poziția pe care mai multe state europene o au față de aderarea României la Spațiul Schengen a fost cauzată de evenimentele care au avut loc anul trecut pe scena politică românească. „Este încă o dovada că lucrurile petrecute în vara anului 2012 pe scena politică românească au lăsat urme adânci, care nu se vor șterge prea repede, sau mai exact pentru a căror ștergere trebuie muncit mult și venit cu fapte, multe fapte. Limbajul "diplomatic", mai exact complet nediplomatic utilizat atunci împotriva instituțiilor UE și a unor state UE de către o parte din guvernanți și reprezentanții coaliției aflate la putere, au creat falii care greu vor fi acoperite. Poate fi o lecție pentru prezent și viitor”, a spus Iosif Matula.
„Reamintesc faptul că în timpul guvernării PDL, Parlamentul European și experții evaluatori au confirmat faptul că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen. Sper totuși că se va găsi o soluție favorabilă României, dar pentru acest lucru trebuie nu limbaj dublu, ci fapte și diplomație”, a mai adăugat europarlamentarul arădean.
 

13 noiembrie 2013

www.newsar.ro