PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Guvernul Ponta culege roadele guvernărilor anterioare

27 martie 2013

Pentru o informare corectă a cetățenilor, Iosif Matula, europarlamentar PDL, dorește să prezinte clarificări în ceea ce privește solicitarea de fonduri din partea Guvernului  României de la Fondul european de ajustare la globalizare.
„Domnul Mircea Purcaru, reprezentant al Uniunii Social-Liberale, a avut o declarație de presă prin care elogia actualul guvern pentru că a atras fonduri europene pentru disponibilizații de la Jucu, blamând în schimb guvernele anterioare pentru că nu au făcut același lucru. Îl rog pe această cale să se documenteze pentru că riscă să dezinformeze opinia publică. Nimic mai fals! În aceste zile nu s-a înregistrat absolut nicio premieră guvernamentală! Pentru înștiințarea domnului Purcaru, dar și a cetățenilor, afirm și susțin că România a depus o cerere de mobilizare a FEG, referitoare la disponibilizările de la întreprinderea SC Nokia România SRL și de la un furnizor, încă din data de 22 decembrie 2011. Această cerere a îndeplinit condițiile pentru stabilirea contribuțiilor financiare, astfel cum sunt prevăzute la articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006. Prin urmare, Comisia a propus mobilizarea Fondului European de Ajustare la Globalizare pentru România. Prin urmare, există dovada că această cerere a fost depusă în timpul Guvernului Boc”, afirmă Iosif Matula.
Practic, Guvernul Ponta culege roadele demersurilor făcute de Guvernul Boc, care de un an și jumătate a întocmit documentația pentru a accesa fonduri de ajutorare pentru disponibilizații de la Jucu.
Mai mult decât atât, domnul Purcaru a declarat că "Guvernul României a solicitat și a primit 8,2 milioane de euro pentru oamenii concediați de la Nokia". Pentru o informare corectă a cetățenilor doresc să precizez că, potrivit unui comunicat de presă remis de Comisia Europeană la 22 martie 2013, cei 8,2 de milioane de euro sunt destinați ajutorării a 2.416 de foști lucrători ai companiei Nokia (1.000 în Finlanda și 1.416 în România) care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a transferului liniilor de asamblare a telefoanelor mobile în țări asiatice.
Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a fost creat pentru a oferi sprijin suplimentar lucrătorilor concediați ca urmare a schimbărilor majore din structura comerțului mondial generate de globalizare și pentru a-i ajuta să se reintegreze pe piața forței de muncă.De la instituirea FEG, în 2007, au fost depuse 105 cereri de ajutor financiar în cadrul acestui fond. Au fost solicitate fonduri în valoare de aproximativ 454 de milioane de euro pentru sprijinirea unui număr de aproximativ 94.500 de lucrători.
 
***
În sprijinul afirmațiilor europarlamentarului Iosif Matula, redăm mai jos paragrafe din Rezoluția Parlamentului European din 12 decembrie 2012 referitoare la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare:
..............................
D.  întrucât România a solicitat asistență pentru 1 904 de lucrători disponibilizați, dintre care 1 416 sunt vizați pentru asistență și provin de la SC Nokia România SRL și de la un furnizor din România;
E.  întrucât cererea îndeplinește criteriile de eligibilitate stabilite prin Regulamentul privind FEG,
1.  este de acord cu Comisia că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 2 litera (a) din Regulamentul privind FEG și că, prin urmare, România are dreptul la o contribuție financiară în temeiul acestui regulament;
2.  ia act de faptul că autoritățile române au depus cererea pentru contribuția financiară din partea FEG la 22 decembrie 2011;
3.  salută prima cerere introdusă de România de mobilizare a FEG;
 

Cabinet europarlamentar Iosif Matula