PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Iosif Matula, consecvent în susținerea cauzei femeilor la nivel internațional

7 februarie 2012

În cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European, pe marginea viitoarei reuniuni a Comisiei ONU pentru statutul femeilor, europarlamentarul arădean a condamnat violența exercitată asupra acestora. Potrivit deputatului, fenomenul reprezintă cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului în societatea actuală, indiferent de zona geografică, de mediul cultural, economic, educațional sau social. Spre exemplu, în România, violența împotriva femeilor este un fenomen social extins: 12.000 de cazuri de violență s-au înregistrat anual în ultimii trei ani, iar cazurile de viol au crescut de la an la an cu aproape 9%.
„Pentru a combate această formă de discriminare, Uniunea Europeană mai are încă lucruri de făcut, inclusiv din perspectiva rolului asumat pe plan internațional, unde violența împotriva femeilor atinge cote alarmante”. Luând în considerare formele teribile pe care le ia agresiunea, europarlamentarul arădean a propus reunirea tuturor măsurilor în cadrul unei strategii UE de eliminare a formelor de violență, document cerut de Parlamentul European încă de acum câțiva ani. „Consider că eforturile UE și ONU pentru a le oferi siguranță femeilor trebuie completate printr-o abordare de jos în sus, mai exact prin schimbarea mentalității, încă de la o vârstă fragedă, prin programe educaționale. Totodată, este important să contribuim la eliminarea stereotipurilor de gen, difuzate în mass-media, cu risc de denaturare a imaginii femeii și perpetuare a relelor tratamente”, a subliniat Iosif Matula.
#######
Discriminarea femeilor cunoaște, pe plan mondial, forme dintre cele mai diverse, de la crimele de onoare, mutilarea genitală, hărțuire, trafic de persoane, până la nuanțe mai subtile, cum ar fi limitarea accesului la puterea politică sau în structurile de conducere ale companiilor.
 
Cabinet europarlamentar Iosif Matula