PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Iosif Matula la ședința despre redresarea economică a Europei și Primăvara Arabă

Europarlamentarul arădean Iosif Matula, membru al Biroului Grupului Partidului Popular European, a participat în aceste zile la reuniunea biroului de conducere al Grupului PPE din Parlamentul European, desfășurată în Malta, sub deviza “Mai multă Europă”. Având ca temă principală redresarea economică a continentului, discuțiile s-au concentrat și asupra modului concret de cooperare cu țările din nordul Africii, în urma revoltelor populare din cadrul Primăverii Arabe, care au dus la căderea dictaturii.

La reuniune au luat parte, pe lângă europarlamentarii din conducerea PPE, șefi de guverne și miniștri din țările UE, dar și reprezentanți din statele arabe.

În cadrul dezbaterilor, înalții oficiali au subliniat importanța relațiilor politice și economice dintre Uniunea Europeană și statele din sudul Mediteranei, care au înlăturat regimurile dictatoriale ce se aflau la putere. Europarlamentarul Iosif Matula consideră că UE trebuie să aplice și în cazul acestor țări principiul proporționalității, în sensul intensificării cooperării pe măsură ce statele în cauză dau dovadă că respectă democrația și drepturile omului.

Iosif Matula consideră că "principiul acesta se aplică statelor din vecinătatea Uniunii pentru a le încuraja să promoveze statul de drept, reformele democratice, politice și economice. Există un potențial uriaș pentru cooperare economică în bazinul Mediteranei, care poate aduce beneficii și un plus de competitivitate pentru ambele părți". Ca membru în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Iosif Matula a spus că "insistă și asupra componentei educaționale a relațiilor noastre cu vecinii - cea mai solidă garanție a respectării valorilor democratice, a libertății și demnități umane, fie că vorbim de bărbați sau de femei".

Biroul PPE a dezbătut și situața gravă din Grecia, țară a cărei economie se află în recesiune de mai bine de cinci ani, cu o rată a șomajului alarmantă, în special în rândul tinerilor. Grecia se confruntă cu o lipsă acută a lichidităților, ceea ce îngreunează relansarea economică și investițiile, în lipsa ajutorului financiar primit de la Uniunea Europeană. Concluziile reuniunii Biroului PPE au evidențiat necesitatea unei mai mari integrări economice la nivelul continentului, având la bază deviza PPE “Mai multă Europă”.

 

www.arq.ro