PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Iosif Matula propune soluții pentru reducerea riscului delocalizării producției

Europarlamentarul arădean Iosif Matula consideră că este necesară identificarea unor solutii concrete pentru reducerea riscului delocalizării productiei către alte zone din afara UE. Acesta s-a referit în interventia sa în plenul Parlamentului European de la Strasbourg la delocalizarea Nokia din Romania, fenomen care, din păcate, tinde să ia amploare.
Ajutorul solicitat de România pentru sprijinirea celor 1907 de lucrători disponibilizati este o premieră pentru tara mea. Din păcate, delocalizarea gigantului Nokia din România îmi confirmă faptul că trendul marilor companii de a-si muta productiile către alte state din afara UE a fost preluat si în estul Europei”, a afirmat europarlamentarul Iosif Matula. Acesta mai spune că în cazul Nokia, ne confruntăm cu o situatie de pierderi multiple.
În 2009, Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) a contribuit cu 5.5 milioane Euro pentru 1300 de muncitori disponibilizati de la Nokia din Germania. Ulterior, Nokia anunta că îsi mută productia din UE pe pietele asiatice. Această decizie a lăsat peste 1800 de muncitori în somaj în România si o interventie a FEAG în sprijinul lor în valoare de 3 milioane Euro. De asemenea, în Salo (Finlanda), 1000 de lucrători au fost concediati ca urmare a deciziei întreprinderii Nokia de a transfera activitătile de asamblare a telefoanelor în China, Coreea de Sud, India si Vietnam, unde se construieste o nouă fabrică. „Autoritățile regionale trebuie să elaboreze planuri concrete în vederea creării grupurilor de companii de tipul «clusterelor de productie»", a fost una dintre solutiile identificate de Iosif Matula.
Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) are ca scop sustinerea lucrătorilor concediati, în principal în regiunile si sectoarele defavorizate, ca urmare a deschiderii către economia globalizată. Fondul are un buget potential anual de 500 de milioane de euro, pentru a facilita reinsertia profesională a lucrătorilor.

www.newsar.ro