PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Iosif Matula: „Statele din afara zonei euro nu beneficiază de aceleași instrumente financiare ca și cele care au adoptat moneda euro”

 19 aprilie 2013

Europarlamentarul Iosif Matula a avut o intervenție în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, cu ocazia votării Raportului intermediar referitor la propunerea de regulament al Consiliului de instituire a unui mecanism de asistență financiară pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro.
Raportul subliniază faptul că trebuie să se țină cont de statele non-euro, printre care și România, atunci când vine vorba despre asigurarea asistenței financiare pentru dificultăți macroeconomice. Totodată, revizuirea instrumentului pentru balanțele de plăți ar urma sa permită statelor membre UE non-euro sa aibă acces la linii de credit preventive.
"Criza financiară a influențat considerabil evoluția bugetelor statelor, ceea ce a impus majorarea mecanismului de asistență pentru balanțele de plăți la 50 de miliarde de euro. Sume importante au fost puse la dispoziție țărilor cere se confruntă cu dificultăți, printre care se numără și țara mea, România", a precizat Iosif Matula.
Acesta a atras atenția asupra disfuncționalităților care țin de punerea în aplicare a prevederilor mecanismului de asistență a balanței de plăți "Statele din afara zonei euro nu beneficiază de aceleași instrumente financiare ca și cele care au adoptat moneda euro. Prin urmare este nevoie de identificarea unor condiții asemănătoare între statele din zona euro și cele din afară", a precizat Iosif Matula.
Europarlamentarul a mai adăugat că asistența financiară pentru balanțele de plăți poate juca un rol important în sprijinirea statelor membre pentru îmbunătățirea capacității administrative și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.
Cabinet europarlamentar Iosif Matula