PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Marsilia, model pentru Arad

17 septembrie 2013

Europarlamentarul Iosif Matula a făcut parte din delegația Intergrupului URBAN din Parlamentul European, care a efectuat în perioada 12-14 septembrie o deplasare în Marsilia. Vizita de studiu s-a desfășurat în contextul în care Marsilia deține în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Din delegația condusă de europarlamentarele Marie-Thérèse Sanchez-Schmid  și Dominique Vlasto a făcut parte și Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Obiectivul vizitei de studiu l-a constituit analiza impactului deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii asupra dezvoltării urbane.

Un punct important pe agenda vizitei l-a constituit întâlnirea cu președintele Asociației „Marseille Provence 2013”, Jean-François Chougnet și cu secretarul general al Primăriei din Marsilia, Jean-Claude Gondard  în cadrul căreia au fost analizate  beneficiile economico-sociale ale uneia dintre cele mai ambițioase inițiative culturale din Europa. Jean-François Chougnet a detaliat „rețeta” prin care Marsilia a ajuns „Capitală europeană a culturii”, începând cu pregătirea candidaturii, organizarea campaniei de promovare, sprijinul din partea sectorului privat, având ca efecte finanțarea evenimentului „Capitala europeană a culturii”, cât și dezvoltarea culturală pe termen lung.

Membrii delegației au participat la manifestările prilejuite de inaugurarea noului Muzeu de istorie din Marsilia, unul dintre cele mai mari muzee de istorie din Europa, în prezența primarului Marsiliei, Jean-Claude Gaudin.

Pe agenda delegației s-au mai aflat vizita la Pavilionul M – locul principal de informare privind capitala europeană a culturii Marseille Provence 2013 –, precum și cea de la Muzeul civilizațiilor Europei și ale Mediteranei (MUCEM). Proiectată de către arhitectul Rudy Ricciotti, clădirea MUCEM este deschisă spre mare, dând posibilitatea instalării unui dialog între cele două maluri ale mării Mediterane și de a deschide un nou orizont pentru locuitorii Marsiliei.

Pe parcursul vizitei de studiu, am analizat impactul  programului «Capitală Culturală Europeană» asupra dezvoltării orașului. Marsilia a dezvoltat proiecte ambițioase în infrastructura urbană și turistică, inclusiv în privința renovărilor. Cred că Aradul are potențial în obținerea acestui titlu în anul 2021, cu condiția ca la rândul nostru să inovăm cât mai mult în domeniul infrastructurii culturale ", a afirmat Iosif Matula.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a declarat că Am avut prilejul să văd eforturile pe care le-a făcut Marsilia pentru a ajunge Capitală Culturală Europeană, precum și ce presupune din punct de vedere cultural, economic și urbanistic deținerea acestui titlu. Este impresionantă transformarea pe care a cunoscut-o acest oraș datorită investițiilor care s-au realizat în cultură. Marsilia este un model pentru ceea ce înseamnă sectorul creativ și cel cultural în Europa. În urma acestei deplasări, am conturat câteva direcții pe care trebuie să mergem în următorii ani. În demersul nostru de a obține acest titlu, pilonii cei mai importanți îi reprezintă susținerea comunității arădene, dar și a mediului de afaceri. Este nevoie să fim uniți pentru realizarea acestui obiectiv ambițios: Aradul – Capitală Culturală Europeană în 2021”.

***

De asemenea, delegația Intergrupului URBAN a asistat la prezentarea proiectului Euroméditerranée, cea mai mare operațiune de regenerare urbană în Europa de Sud, bazată pe un principiu de transformare a marilor site-uri industriale situate în centrul orașului în vederea dezvoltării de noi afaceri, cartiere comerciale și rezidențiale.

Vizita s-a încheiat la muzeul Cantini cu inaugurarea expoziției dedicate celebrului sculptor César, unde, de asemenea, gazdă a fost Jean-Claude Gaudin, primarul Marsiliei.

 

Cabinet europarlamentar Iosif Matula