PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Martin Schulz: Declarațiile lui Victor Ponta despre Elmar Brok sunt reprobabile


Europarlamentarul Iosif  Matula atrage atenția asupra declarațiilor iresponsabile ale premierului Victor Ponta, afirmații care riscă să arunce România într-un nou scandal european.

Iosif Matula consideră că acest gen de afirmații sunt deplasate, chiar periculoase, în contextul în care relațiile dintre Uniunea Europeană și România trebuie să fie strâns legate. „Facem parte din marea familie a Europei, românii au o încredere tot mai mare în Uniunea Europeană, deci trebuie să avem un comportament reciproc civilizat. Una e să-ți exprimi o opinie, chiar dacă dură, și cu totul altceva să jignești un reprezentant al Parlamentului European”, a afirmat Iosif Matula.

 „Victor Ponta nu conștientizează că este un premier al unei țări europene. Faptul că și-a permis să îl acuze de nazism pe Elmar Brok, parlamentar european, este un lucru extrem de grav. Intervenția lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European,  chiar în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, demonstrează gravitatea gestului făcut de Ponta. Dacă până și președintele PE, care face parte din aceeași «familie politică» cu Victor Ponta, a realizat că declarațiile lui Ponta sunt total nepotrivite, este cazul ca premierul României să își prezinte scuze față de jignirile aduse unui europarlamentar. Prin funcția sa, Victor Ponta nu este o persoană obișnuită, ci reprezintă România. Pentru a nu crea prejudicii României, este cazul ca Victor Ponta să se ridice la nivelul funcției pe care o deține”, a completat Iosif  Matula.

„Nu pot să fiu de acord cu astfel de declarații făcute de un premier al unei țări europene”, a spus Martin Schulz în plenul Parlamentului European. Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a încercat să aibă o intervenție în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect și că va avea o discuție atât cu premierul Victor Ponta, cât și cu europarlamentarul PPE Elmar Brok.

De asemenea, Elmar Brok a precizat foarte clar că de 15 ani a luptat pentru ca România și Bulgaria să fie membre depline ale UE, motiv pentru care a lucrat pentru libertate deplină de mișcare pentru români și bulgari începând cu 1 ianuarie 2014. Brok a mai explicat că majoritatea covârșitoare a românilor sunt bineveniți în toate statele UE, ca orice alți cetățeni UE, dar acest lucru înseamnă că această mare majoritate nu trebuie să sufere din cauza unei mici minorități care încalcă regulile comunitare.

***

 „Imigranții care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de șomaj), alocația pentru copii și asigurarea de sănătate trebuie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, la 6 ianuarie, că europarlamentarul german Elmar Brok este „demagog, iresponsabil și populist”, care are o gândire „nazistă, fascistă”, la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei. „Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populiști, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori și în România și erau foarte bine mediatizați de presa băsistă, ca niște extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toți eventual ținuți în spatele unor garduri electrificate. Ăștia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, și gândesc la fel. O gândire nazistă. Și doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Și domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună”, a spus Victor Ponta.

 

14 ianuarie 2014