PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Matula, prezent la decernarea Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Câstigătorii: doi activisti iranieni

Europarlamentarul Iosif Matula a fost prezent la ceremonia de decernare a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire acordat de Parlamentul European, în cadrul unei ceremonii desfăsurate la Strasbourg. Câstigătorii de anul acesta ai Premiului Saharov sunt doi activisti iranieni, avocata Nasrin Sotoudeh si regizorul de film Jafar Panahi.
Europarlamentarul arădean spune că salută decizia adoptată la nivelul Parlamentului European, apreciind că în acest mod le sunt recunoscute meritele unor persoane care au pus soarta tării lor înaintea propriului destin. „Din păcate, cele două scaune goale reflectă atitudinea represivă a guvernului iranian fată de propriii cetăteni. Prin acest premiu, transmitem un mesaj de solidaritate si recunoastere a luptei lor pentru libertatea de expresie” a declarat europarlamentarul român. Premiul Saharov recompensează personalitătile marcante care luptă împotriva intolerantei, fanatismului si opresiunii, pentru apărarea drepturilor omului si a libertătii de exprimare. Ca în multe alte dăti, nici câstigătorii de anul acesta nu au putut să-si ridice personal premiul, fiind întemnitati de către guvernul iranian. Cei doi au fost reprezentati de către regizorul francez cu origini grecesti Costa Gavras si de către Shirin Ebadi, o fostă laureată a premiului Nobel.
Nominalizările la Premiul Saharov se fac de către un grup politic sau de un grup de cel putin 40 de eurodeputati. Câstigătorului i se atribuie o sumă în valoare de 50.000 de euro. Numele Premiului vine de la Andrei Saharov (1921-1989), unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiintă si disident politic sovietic. Premiul a fost acordat pentru prima dată în anul 1988 si răsplăteste o activitate sustinută în apărarea libertătilor fundamentale ale omului, în mod special a libertătii de exprimare.
În 2011, Premiul a fost acordat unor reprezentanti ai Primăverii Arabe, pentru recunoasterea luptei acestora pentru libertate si drepturile omului. Printre câstigătorii de până acum ai Premiului Saharov se numără Nelson Mandela (1988), Aung Sang Suu Kyi (1990) si Kofi Annan si personalul Natiunilor Unite (2003).
 

www.newsar.ro