PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

Matula: \"Libertatea de miscare a municitorilor din tarile UE a devenit un adevarat subiect de campanie politica\"

19 ianuarie 2014

La inițiativa liderilor grupului PPE, Parlamentul European a adoptat o rezoluție comună, prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libera mișcare în Uniune, astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de țara de origine. „Ne confruntăm, în acest moment, cu o creștere a tendințelor discriminatorii, pe criterii care nu respectă drepturile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene. Libertatea de mișcare a municitorilor din țările UE a devenit un adevărat subiect de campanie politică, nicidecum o dezbatere reală și corectă”, este de părere Iosif Matula.

Europarlamentarul arădean consideră că se face o gravă confuzie între libertatea de mișcare și accesul la sistemele sociale, subliniind că nu se poate trage la răspundere un întreg popor pentru un număr mic de beneficiari care încalcă legea. „Cetățenii europeni migrează pentru a munci, nu pentru a primi ajutoare sociale și ține de fiecare guvern să se asigure că legea este respectată. Răspândirea de acuzații false și stereotipuri discriminatorii nu este un mod de lucru”, a subliniat Iosif Matula.

Acesta consideră că, pentru români cel mai important lucru este faptul că, după 1 ianuarie 2014, au drepturi depline de muncă în toate statele UE.  "Românii au dovedit că pot munci și face performanță pe piața europeană în agricultură, servicii și construcții, dar și în sănătate, IT și alte sectoare de vârf. În același timp, drepturi egale înseamnă pentru români să fie tratați și răsplătiți la același nivel cu orice alt cetățean european, la justa lor valoare față de munca pe care o prestează", afirmă Matula.

Prin rezoluția adoptată, Parlamentul European reamintește beneficiile pe care această libertate de mișcare a forței de muncă le are pentru economia europeană. „Aceste dezbateri din Marea Britanie trebuie să înceteze. Politicienii populiști, care alimentează aceste teme, trebuie să-și amintească trei lucruri esențiale: în primul rand, faptul ca libertatea de mișcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor din țările membre ale UE. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii contribuie la dezvoltarea economică a țării unde lucrează. În al treilea rând, se pierde din vedere un lucru important, de etică politică și electorală: cu o astfel de strategie de defăimare este imoral și manipulant să se atragă voturi”, a mai spus Iosif Matula.

Cabinet europarlamentar Iosif Matula