PPE DE Partidul Democrat Liberal Arad

UE sprijină România: Deputații europeni cer consolidarea mecanismului de reciprocitate a vizelor

Bruxelles, 10 aprilie 2013

Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European a votat luni, 8 aprilie, un document ce prevede reintroducerea reciprocității în regimul vizelor pentru statele terțe care refuză vizele pentru un stat membru al Uniunii Europene.
Deputații europeni cer consolidarea mecanismului de reciprocitate, astfel încât UE să poată reintroduce cererea de viză unei țări terțe care nu respectă acest acord. SUA are cu UE un acord de scutire de viză pe bază de reciprocitate, însă încă solicită vize pentru călătorie cetățenilor din Bulgaria, Cipru, România și Polonia.
„Consider solicitarea Parlamentului European perfect normală. Toți cetățenii Uniunii Europene, indiferent de țara din care provin, trebuie să aibă drepturi egale, nu diferențiate, în raport cu țările terțe. Esența Comunității Europene este unitatea în diversitate, iar această unitate trebuie să se regăsească în toate domeniile”, a concluzionat europarlamentarul Iosif Matula.
Noile reguli vor mai permite UE să suspende temporar scutirea de viză în situații de urgență. Acest lucru a fost cerut de statele membre care se confruntă cu valuri de solicitanți de azil în urma scutirii de viză aplicată unor țări.
Scutirea se poate aplica în cazul în care se constată o creștere substanțială și bruscă a numărului de imigranți ilegali, însă numai ca ultimă soluție, se arată în documentul votat de deputații europeni.
Schimbările propuse trebuie aprobate de statele membre pentru a intra în vigoare. 
 
Cabinet europarlamentar Iosif Matula